Focus Cayo AL Disc 105

Review Focus Cayo AL Disc 105 2016

Review Focus Cayo AL Disc 105 2016

12GO Biking is sponsor van TriMates. 12GO Biking is leverancier van o.a. Focus racefietsen. Deze Focus fietsen worden op het scherpst van de snede getest in de eredivisie door onze fanatieke TriMates!

In mei dit jaar is de Focus Cayo 105 AL Disc 2016 een maand lang getest in het prachtige landschap van Mallorca. Onze TriMate Merijn koerst normaal op een lichte carbon fiets en heeft de afgelopen jaren tussen verschillende merken gewisseld. De fiets wordt op een drietal aspecten beoordeeld, te weten: het visuele aspect, rijeigenschappen en de onderdelen met als slot een korte en bondige conclusie.

Visueel
Persoonlijk vind ik het frame erg mooi, het frame is namelijk rank en oogt klassiek en de kabels zijn netjes weggewerkt in het frame. Het frame is mat afgewerkt met een grijs/blauwe kleurstelling. Ik heb hier verschillende reacties op gehad, zelf vond ik het één van de mooiere kleurstellingen van Focus. De wielen van DT Swiss zijn iets verhoogd wat de fiets een stoer uiterlijk geeft.

Rijeigenschappen
Qua maat heb ik zitten twijfelen tussen een M en L, uiteindelijk kwam de L het dichtste bij de geometrie die geschikt voor mij is. Met een iets kortere stuurpen zat ik direct goed op de fiets. Het eerste ritje was op de rollenbank. Normaal gesproken moet ik beide handen op het stuur houden om er niet vanaf te kukelen. Het viel mij op dat de fiets erg strak en stabiel was. Na ongeveer 15 minuten fietsen lukte het mij om met losse handen te fietsen, dit gaf mij veel vertrouwen in de fiets.

Vervolgens heb ik de fiets uitvoerig gebruikt in de heuvels van Mallorca. Ik zat erg goed op de fiets en kon gemakkelijk lang tochten maken, zonder ongemakken van mijn lichaam. Naast rustige trainingen heb ik er ook nog een triathlonwedstrijd (stayer) op gefietst. Ook hier is de fiets prima voor geschikt. Tijdens het klimmen ervoer ik duidelijk het verschil tussen een carbon frame en een aluminium frame. Vooral bij het staand klimmen mis ik de stijfheid van een carbon frame. Daarnaast vind ik de fiets iets aan de zware kant, iets wat bij steile klimmen toch wel in je nadeel is. Met het afdalen daarentegen heb ik nog niet op zo’n fijne fiets gezeten. De fiets stuurt strak door de bochten en de schijfremmen doen het werk, heerlijk!

Onderdelen
De fiets is afgemonteerd met Shimano 105. Dit betreft een degelijk groep die gewoon zijn werk doet. Normaal gesproken rijd ik met Shimano Ultegra en Dura Ace, deze groepen schakelen wat sneller en verfijnder. De hydraulische schijfremmen (Shimano RS505) remden erg goed. Ik heb grotendeels met goed weer gereden en geen problemen gehad dat de rem aanliep en geluid gingen maken. De remkracht is een stuk groter dan met velgremmen.

De wielen worden in het frame geplaatst met steeksassen, dit heeft als groot voordeel dat het wiel er maar op één manier in kan. De steekassen zelf en de werking hiervan vond ik minder, deze werkten niet erg logisch. Het monteren en demonteren hiervan, verliep niet altijd even soepel.

Conclusie
Het betreft een mooie ranke fiets. De fiets is iets aan de zware kant, maar voor ritjes op het vlakke erg geschikt. Ik was zelf erg enthousiast over de schijfremmen en zou bij volgende aankopen zeker overwegen om deze weer te kopen. Tijdens het rijden voelt de fiets erg vertrouwd en degelijk aan!

Bekijk de Focus Cayo 105 AL Disc 2016 voor meer informatie en specificaties. Is deze uitvoering toch niet helemaal wat je zoekt? Bekijk het overzicht van alle Focus Cayo modellen die wij in ons assortiment hebben.